Social business

Torsdag d. 8. november var jeg, sammen med Natasha Saxberg, i Svendborg for at undervise lederne i Halberg-koncernen i digitale medier. Halberg A/S har en række datterselskaber, der laver meget forskellige ting – nogle sælger fysiske produkter, andre leverer en service – men fælles for dem alle var, at de var usikre overfor, hvordan de skal gribe hele udfordringen omkring de digitale medier an.

Natasha stod for formiddagen, hvor hun, blandt meget andet, gav et overblik over det digitale landskab og viste deltagerne en masse cases med eksempler på hvordan virksomheder bruger digitale medier til at understøtte forskellige strategiske formål (man kan se nogle af hendes slideshows her) og bagefter talte deltagerne i grupper om, hvordan de selv kunne understøtte strategiske målsætninger med digitale medier.

 

 

Jeg stod for eftermiddagen og skulle sparke folk i gang igen efter frokosten med et oplæg om eksekvering – et “når vi først ER på sociale medier, hvad skal vi så skrive?”-agtigt oplæg. Jeg talte om hvordan man skal flytte sin fokus fra sit produkt til at fokusere på dét, man har VIDEN om og FØLELSER for, og jeg opfordrede deltagerne til at finde deres virksomheds “nørdskab” frem; hvad enten man laver højttalere, sportstøj eller driver hotel-virksomhed, så har man en specialviden og nogle følelser for denne specialviden, som er dét, der gør det interessant at være i den modtagende ende af budskaberne. Konkret er min pointe, at den sociale snak mellem mennesker, altså i relationer (omend overfladiske), først bliver interessant, når den dybe viden om og passion for “perfekt og varmt værtsskab”, kommer på bordet – hvis vi taler hotelvirksomhed.

Passionen “Vi er vilde med at have gæster, og vi ved alt om hvordan man gør” er vedkommende og relevant på en helt anden måde, end når man pusher produktet “To overnatninger 1595,- pr person”. Arrangementet foregik på Hotel Svendborg, som er en del af Halberg A/S, og her havde personalet lagt håndskrevne velkomst-kort til mig og Natasha, da vi ankom aftenen før. At hele verden ikke ved, at det er sådan de behandler deres gæster på dette hotel, er da en skam! Ud på sociale medier med det 🙂

“Når du får gæster kan en håndskreven velkomsthilsen på deres natbord få folk til at føle sig ekstra velkomne – det gør vi” kunne man skrive i en opdatering på Facebook, hvis man var Svendborg Hotel. Ville jeg mene.

 

Hvis man taler til forretningsfolk, der ikke har digitale medier inde under huden, så er udfordringen ofte, at anskueliggøre hvorfor sociale medier er relevant for dem.

Her er min pointe, at de fire direktører på billedet nok spiller golf og hygger sig. Men flytter de også millioner rundt? Det kan I dælme tro de gør. Man laver hellere business med Jørgen, som man kender fra golf, end med Martin, som man slet ikke kender.

Det nye er, at nu har alle muligheden for at “spille golf” – at kende hinanden en lille smule. Vi er mere tilbøjelige til at lave forretninger med dem, som vi kender bare en lillebitte smule og godt kan lide, end dem, der slet ikke vil lade os komme i nærheden af dem. Og det er bare een grund ud af mange til, hvorfor det er relevant for virksomheder at bruge digitale og sociale medier.

Halberg-folkene brugte eftermiddagen på at skabe indholdsstrategier til deres kommende sociale platforme, så Natasha og jeg glæder os meget til at se, hvordan de kaster sig over opgaven.

Og nåja: Natasha og jeg har mødt hinanden på internettet og til New Media Days første gang IRL. Social business!