Gode podcasts

Jeg er vild med at rose dem, der skaber ting, som jeg sætter pris på 🙂 Derfor kommer her en liste af podcasts, som jeg lytter til hver uge. Nogle er på engelsk og nogle er på dansk. Du kan finde dem alle ved lige at søge på dem i din danske eller internationale podcast-app.

The Rest is History – historie-podcast med Tom Holland og Dominic Sandbrook. Hvorfor: Jamen jeg interesserede mig overhovedet ikke særligt meget for historie, men da jeg hørte et afsnit, blev jeg fuldstændigt hooked pga. de to værters gode selskab, kloge og venlige og sjove mennesker. Alfa og Omega, det gode selskab! Alle kan lide at være i selskab med kloge og venlige og sjove mennesker. Nu har jeg hørt om det gamle rom og vikinger østpå og bondeoprør i England og Kennedy og lige nu: Storbritannien i 1974. Holland er ekspert i oldtid og Sandbrook i moderne historie og de skiftes til at fortælle og spørge. Emnerne kan være alt muligt. Fanskaren er enorm og ret fanatisk, så der er et stærkt community-element. Hvis man melder sig ind i klubben og betaler, så får man nyhedsmails og bonus-episoder og halløj på en discord. Og jeg er ikke den eneste der kan lide de to historienørder: hver episode har ca. 50 mio downloads og liveshows på scener i Storbritannien, i USA og i Australien bliver udsolgte på et øjeblik. Fun fact: Produceres af virksomheden Goalhanger der blev grundlagt af Gary Lineker, ja, fodboldspilleren, og Goalhanger har også succes med….

The Rest is Politics – podcast om politik, med tidligere politiker og regeringsmedlem Rory Stewart og tidligere spindoktor Alistair Cambell. Hvorfor: Jeg begyndte egentlig bare at høre den, fordi en god ven hører den, og jeg manglede noget på podcast-listen. Jeg tænkte “interesserer jeg mig overhovedet for engelsk politik?” men efter en enkelt eller to episoder var jeg solgt. Goalhanger producerer og har fundet en vindende formel: To begavede, åbne, erfarings-ramte, venlige og lune mennesker, der taler sammen om ugens væsentlige emner 1 gang om ugen, og besvarer spørgsmål 1 gang om ugen OG laver sideprojektet “Leading”, der består af interviews med vidende og/eller magtfulde personligheder fra det meste af verden. Det er virkelig ikke kedeligt.

#DKPOL – podcast om dansk politik fra Altinget med – ja igen – to begavede, lune og venlige og vidende mennesker, der taler sammen. Hvorfor: Esben Schjørring, politisk redaktør på Altinget og Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør på Altinget, gør alting rigtigt: Udkommer en gang om ugen (fredag), faste elementer og traditioner i podcasten (fx “fluen på væggen”, hvor ville du gerne have været fluen på væggen i den forløbne uge?) Gode snakke, menneskelighed, lune osv. Hvis jeg skulle bede om mere, så skulle de lave 1/2 times “besvar spørgsmål fra lytterne” en gang om ugen, for at skabe mere engagement fra communityet. De har både den tørre og piv-kompetente analyse af politik i løbet af ugen, men legendarisk er fx også Esbens politiske analyse af julefilmen “Die Hard”, hvor nørdskabet virkelig får lov at udfolde sig, løbe amok og se politik og samfundstendenser alle steder – fremragende!

Avistid – er et podcast-feed fra Weekendavisen, men jeg hører altså mest kun “Hans og Arne”-afsnit, featuring Martin Krasnik i samtale med Hans Mortensen og Arne Herdis, aka “Hans & Arne”. I feedet udkommer også Krasniks lejlighedsvise samtaler med andre, og Krasnik anbefaler, der består af oplæste artikler fra Weekendavisen. Nå men, Hans og Arne. Hvad pokker er det for en svaghed jeg har oparbejdet for modne mænd i samtale? Der er faste elementer som man lærer at kende efterhånden: Krasnik laver sin intro gående mod studiet, halv-stresset, mens Hans og Arne sidder og snakker om små, hyggelige hverdagsting, og ind braser Krasnik og samtalen flytter sig til skarpe og underfundige analyser af dansk politik. Der er ingen selvhøjtidelighed til stede, det er afvæbnende og befriende. Jeg tror det var Hans der en dag sagde: “Man er jo i virkeligheden bare en lille nøgen journalist, der bare gerne vil klappes på håret.” Charme, politik, krøllede skjorter og så meget erfaring, at formuleringerne falder prompte og selv gentlemen kan lange håndmader ud: “Du kan forrette din nødtørft i havet”, som jeg aldrig glemmer. Jeg er ikke de eneste der kan lide Hans og Arne: De vandt prisen for Årets Nyheds- og aktualitetsprogram ved Prix Audio 2023 og måtte ved nomineringen diskutere, hvordan man skulle stå, når man skal fotograferes og om der overhovedet hang en jakke i skabet, så man kan komme til prisuddelingsmiddag. Det gik vist alt sammen.

Tabloid – podcast om den danske mediebranche og journalistik. Hvorfor: Jeg har beskæftiget mig i mediebranchen hele mit arbejdsliv, ikke som journalist, men som alt muligt andet. Men jeg interesserer mig for, hvad medierne gør, og nu hvor jura er noget jeg prøver at forstå, så er der også et stærkt samfundselement der på en eller anden måde er fællesmængde. Podcasten, der også er et radioprogram på P1, udkommer fredag morgen. Værten er Marie Louise Toksvig, hun er journalist og efter min mening en rigtig god vært, der i de tit ret ophedede diskussioner, eller med meget medietrænede gæster, formår at holde fast og sige “du svarer ikke på det jeg spurgte om”, samt udvise stor respekt og interesse for sine gæster. Og bevare roen. Disclaimer: Jeg har selv opgaver for DR men kender ikke Toksvig personligt.

Hidden Brain – psykologi og adfærd. Jeg er helt vild med denne her. Det kræver selvfølgelig at man er interesseret i emnet, men det kræver også noget tilvænning, fordi formen er lidt speciel, i hvert fald når man ikke er vænnet til. Værten Shankar Vedantam er videnskabsjournalist og har på nogle år skabt en succes med Hidden Brain-podcasten. Det er virkelig internationale stjerner inden for forskning i psykologi og omegn, som han får som gæster i sine afsnit. Som regel har personen skrevet en bog om sit emne og forsket i sit emne. Nogle gange et helt liv. Det er ikke altid, at jeg føler mig tiltrukket af et afsnits titel og indholdsfortegnelse – men så trykker jeg play alligevel og jeg er endnu aldrig blevet skuffet over at høre et afsnit. På engelsk og udkommer ca en gang om ugen. Der er også en betalingsmodel, hvor man så får ekstra afsnit, der besvarer spørgsmål, men jeg kører gratismodellen.

Magtens Tredeling – Podcast fra den del af Karnov Group der hedder K-News – om jura. Kan godt høres selvom man ikke er jurastuderende, det er nok nørdet, men man gør sig umage for at formidle bredt. Det er den bedste generelle jurapodcast på det danske marked, selvom man måske kunne komme med optimeringsforslag, gives der mange point for at udkomme med mange interessante samtaler. Hør fx den danske dommer ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol (de sidder for 9 år) fortælle om sin udnævnelse og arbejdet ved retten HER og jeg kan stærkt og kraftigt anbefale at lytte til den meget vidende og bekymrede professor i folkeret Frederik Harhoff, fortælle om Den internationale Domstols behandling af, hvad det er der foregår i Gaza HER. Podcasten måtte gerne udkomme lidt oftere.

Entertainmentretten – Ekstremt nørdet podcast om den del af juraen, der beskæftiger sig med entertainment-branchen, eller IP, om i tech er internet protocol men i jura er intellectual property (det forvirrer mig stadig!) Vidende værter er Jakob Plesner Mathiasen, advokat i Gorrissen Federspiel (der er udgiver), og Morten Rosenmeier, professor i ophavsret fra Københavns Universitet. Kræver tilvænning, da der er meget pjank og musik, men det kan man jo skippe henover. Væsentlige snakke om den nye verden med kunstig intelligens og udviklingen på det område, og en udgivelse af en haste-podcast, da Højesteret var klar med sin afgørelse i Den Lille Havfrue-sagen – helt rigtig brug af RSS-feedet, stor applaus.

Altinget taler om Europa – du ved godt at du skal følge med i EU-sager, men du ved ikke hvor du skal starte. Du skal starte her! Spis dine grøntsager med 30 min om EU om ugen, med vidende(!) og behagelige værter og væsentlige emner, professionel produktion og god stemning. Efter et stykke tid ligner de dér grøntsager en flødeskumskage.

Lykkeberg & Corydon – ny, dansk podcast – en snak om alt muligt men særligt politik selvfølgelig. De to chefredaktører for hhv. Information, Rune Lykkeberg og Børsen, Bjarne Corydon, debatterer og analyserer væsentlige og aktuelle emner. Det kan godt ligne Information (rød) mod Børsen (blå) meeen Bjarne Corydon var da socialdemokrat sidst jeg kiggede..? Anyhoot, tilbage til mig: Jeg synes podcasten har fået en rigtig god start og virker meget lovende! De gør sig virkelig umage for at lytte til hinanden (tak), analyserne er begavede, stemningen er venlig og lun og det er to mennesker, ikke to maskiner, der snakker. Corydon har jo været på fremstød med sin “Vi flytter Børsen og lægger politisk ideologi bag os”, med en dagsorden om at ville fokusere på facts og ikke bidrage til modpoler i debatten. Det har været diskuteret flere steder, ikke særligt godt, om det ikke var en ideologi i sig selv. Men HER – her kommer Rune Lykkeberg i første afsnit af den nye podcast, hen mod slutningen, og fikser det hele: Uden anstrengelse remser han alle symptomerne op og stiller til sidst en knivskarp diagnose, så selv Corydon må snappe efter vejret og klukke afvæbnet. Lyt selv. Jeg er dog glad for at sige, at de to ikke er enige om alt, men det væsentlige er, at der er godt input fra begge parter og snakken er interessant. Jeg lytter videre.

Derud over lytter jeg lejlighedsvist til masser af andre serier, hvis deres dagsemne lige tiltaler mig, særligt Genstart (DR) og The Daily (NYT). Og hvis du har det lige som jeg med dit feed, så forandrer det sig jævnligt og over tid og skifter med nye opdagelser og nye faser i livet.