Korrekt udtale: Brorfelde

Jeg kan se at tre mennesker er havnet på min blog efter at have søgt på “hvordan udtales Brorfelde” og jeg ligger jo søvnløs ved tanken om, at de måtte gå skuffede herfra.

Jeg er vokset op i Kvanløse, landsbyen lige ved siden af Brorfelde, hvor min klassekammerat Christian boede. Når vi legede om vinteren kælkede vi ned ad bakken, som Observatoriet ligger på (ornlig syg kælkning!)

Min familie og mine venner, der stadig bor i Holbæk-området, er altid ved at få kuk over hvordan Københavnere og andet godtfolk udtaler Brorfelde i fjernsynet, og det var selvfølgelig særligt slemt i december 2012, mens DR1 sendte “Julestjerner”, der netop foregår ved Brorfelde og Observatoriet. Der blev sagt “brorFÆLde” med hårdt d, og andre skøre ting hele tiden.

Da jeg var hjemme til jul var jeg i kirke juleaften og præsten (der er tilflytter) greb chancen og flettede “Julestjerner” ind i sin prædiken. Da han nåede til at skulle sige Brorfelde var der musestille i kirken; hele menigheden holdt vejret, for over halvdelen BOR rent faktisk i Brorfelde.

Den korrekte udtale er: BRORfælle.

Der er tryk på første stavelse og d’et er stumt, ligesom i ordet “fælde”.

Og præsten sagde det rigtigt, og hele kirken sukkede af lettelse og så blev det rigtigt jul.