Facebook er så god til lynhurtigt at sætte os i kontakt med stort set alle vi kender. Det er dejligt. Bortset fra når du bliver snydt til at bære beskeder videre, der er ærgerlige for dine venner.
Lige så snart noget virker effektivt – i dette tilfælde spredning af budskaber – så er der opportunister på spil, og det er der også på Facebook. De udnytter menneskers tro på lykken og trang til at vinde gratis ting ved at lave konkurrencer på Facebook, hvor ingen nogensinde vinder noget og hvor dine oplysninger kan blive malket og brugt til markedsføring.
Dette er for at forklare dig, hvad der ligger bag de falske og tvivlsomme konkurrencer på Facebook. Det er ikke for at anklage bestemte firmaer og mennesker, det orker jeg ikke og jeg tror også man skal være jurist for at gøre det rigtigt. Jeg fortæller simpelthen hvad der kan ske, når man deltager i en af de dér “dele-konkurrencer” på Facebook.
[VIGTIGT: blog-indlægget er redigeret 27. februar 2016, fordi jeg modtog et ‘Cease and decist-brev’ fra en advokat, der repræsenterer et firma, som jeg nævnte i det oprindelige blog-indlæg. Selvom jeg skærer ud i pap, at jeg fokuserer på at tage bruger-klik-rejsen i flere forskellige konkurrencer på facebook, syntes de alligevel det virkede som om jeg anklagede dem. De kunne heller ikke lide at jeg linkede til artikler, hvor de svarede på anklagerne. Derfor har jeg fjernet links og navnet på firmaet og ejerens navn, for det er ikke dem, der er i fokus her – det er brugeren.]
Hvornår skal alarmklokkerne ringe?
- Når du ser en konkurrence med en virkelig stor præmie: Et helt køkken, fri bil i 2 år, Mac-udstyr for 20.000 kr osv.
- Når et vilkår for at være med i konkurrencen er “del opslaget” eller “tag xx person”. Det er imod Facebooks retningslinier, og det spammer virkelig meget.
- Når du kigger i ‘om’ på den afsendende Facebookside og der mangler en beskrivelse af, hvem afsenderen er: En hjemmeside, et telefonnummer, i det hele taget nogen at komme i kontakt med. Du kan være stensikker på, at hvis det er ‘ægte’ mennesker der står bag, så vil de ikke undlade at fortælle, hvilken virksomhed de forsøger at promovere via konkurrencen.
Hvad der kan ske, når man deltager i en “del-og-like-konkurrence” på Facebook
- Først kommenterer du, deler måske opslaget og tagger en eller flere af dine venner. Nu har du sat dit omdømme lidt over styr, fordi du spammer med tvivlsomme ting og generer med billeder af det havemøbelsæt, du ønsker dig. Det gider andre ikke at vide. Du bruger dine venners opmærksomhed som valuta for, at du kan deltage i en konkurrence. (Det er altså lidt nederen af dig. EDIT: jeg ved godt du er sød og alt muligt og ikke er nederen med vilje!)
- Derefter beder konkurrencerne dig tit, men ikke altid, om at klikke på et link, for at “registrere dig”. I virkeligheden bliver du sendt videre til et website, hvor du bliver bedt om dine oplysninger, typisk e-mail-adresse, måske også telefonnummer, så du kan få besked hvis du har vundet. Jeg har faktisk aldrig hørt om nogen, der har vundet noget på denne måde. Never. Ever. Hører du om nogen, så fortæl mig det gerne. MEGET gerne! Til gengæld har hjemmesiden nogle brugerbetingelser, som du nok ikke læser. I dem står der, at alle oplysninger som du afgiver, må videresælges til tredjemand og bruges til alverdens form for markedsføring. I et særligt slemt tilfælde jeg så, hvor man registrerede sig til at vinde en iPhone, tilmeldte man sig faktisk et abonnement hvor man forpligtede sig til at betale flere hundrede kroner om måneden og det var svært at komme ud af igen. De registrerer også din IP-adresse og lægger cookies på din maskine. Det er dit ansvar at kigge dig godt for.
- I enkelte tilfælde opdager brugerne at der foregår noget fusk, og prøver at advare de andre på facebook-siden. Beskederne bliver som regel slettet og i øvrigt er der ingen der læser kommentarfelterne, fordi folk har travlt med at like, dele og tagge – og fortælle deres egen sørgelige historie om, hvorfor netop DE har fortjent at vinde.
Hvordan tjener skaberne af konkurrencer på Facebook penge?
- Hvis man har et publikum kan man tjene penge. Hvis man har facebook-sider med mange fans, e-mail-adresser og telefonnumre, så kan hele balladen sælges.
- Dem, der laver konkurrencer på facebook kan altså være mennesker, der lever af at sælge e-mail-adresser og telefonnumre, så man kan kontakte folk med reklame- og salgs-hensigt. Motivet er derfor klarlagt, og metoden er også klarlagt.
-
Det, de laver på Facebook er imod Facebooks retningslinier, men det er en jungle og der er ingen der for alvor orker at gøre noget ved det; hverken Facebook eller som håndhævning af den danske lovgivning, der sandsynligvis overskrides. Men får de dig først over på en hjemmeside, så kan de dække sig ret godt ind under diverse disclaimers og forklaringer. Det er dit ansvar at se dig godt for og gennemlæse deltagerbetingelser.
Hvad gør jeg, hvis jeg har stærk mistanke om, at en konkurrence på Facebook er falsk?
Du anmelder den. Sideejer får ikke at vide hvem du er, Facebook kigger selv på sagen og foretager en vurdering, og som regel skal der mange anmeldelser til, før der sker noget.
Her kan du se hvordan sådan et opslag typisk ser ud – de beder dig om at dele opslaget hvilket er imod Facebooks retningslinier, og de beder dig følge et link, for at registrere dig. Klikker du på linket forlader du facebook og går til et andet website.
Husk at læse persondatapolitik og deltagerbetingelser, der ofte vil indeholde, at du giver tilladelse til, at dine kontakt-oplysninger må bruges til markedsføring.
Du kigger på Facebooksiden i ‘OM’ for nu vil du gerne snakke med nogen, der har med dette at gøre..
..men det var nok det allerførste du skulle have gjort. For der er ingen der ønsker, at du kan komme i kontakt med dem.
Hvad du gør herfra, er naturligvis op til dig. Jeg ville som minimum slette cookies og se hvordan jeg kunne tilbagekalde videresalget af mine oplysninger.
For de uhørt extra nidkære og nysgerrige typer, er der flere screendumps, bare spørg.
Men det er vel ikke kun Planet49. For ikke længe siden var det Orville media’s affiliate der blev linket til. Og snart er det et nyt firma der prøver.
I Hele lead branchen er Der bare mange dårlige virksomheder.
et rigtig godt bud er som sagt Orville Media med Tim Møllegaard i spidsen.
Han er mit bud på den mest aktive danske aktør til “lead-generering” som det jo så fint hedder på marketingsprog.
Skønt indlæg at læse 🙂
Jeg synes det er sjovt at tænke på, at Facebook egentlig har magten til at fjerne falske konkurrencer permanent. Noget må tyde på at de egentlig har en interesse i at have dem liggende en rum tid, da det giver masser af omtale.
Jeg kæmper imod falske konkurrencer ved kun at dele ægte konkurrencer på min side http://www.konkurrencer-nonstop.dk – Her har jeg 14 ambassadører der hjælper mig med at lokalisere konkurrencer. Når vi støder på en falsk en af slagsen, er vi alle sammen hurtige til at anmelde den med det samme.
Hvis du har lyst til at hjælpe min side på vej, ville det være en stor hjælp om du havde lyst til at linke fra din side.. Ellers siger jeg mange tak for et skønt indlæg og ønsker dig god vind fremover 🙂