Værktøjer til Twitter

Twitter er ikke særligt stort i Danmark endnu; grunden til at jeg interesserer mig for Twitter er at jeg hænger der halvdelen af min vågne tid 1) at jeg selv elsker at bruge tjenesten og 2) at vækstkurven er stejlt stigende.

Under Social Media Week i København, drog jeg ud til Bysted for at høre om “Twittercensus” – og de seneste tal for twitter i DK. Jeg var lidt overrasket over tallene, der sagde ca 100K danske profiler (det er mig der laver runde tal, læs endelig denne gode artikel om Bysteds betragtninger skrevet af Nadia Zinck Thiesen, der selv har gransket de danske twitter-relationer nøje) hvoraf ca 28.000 er aktive. Overskrift.dk har nogle lidt andre tal, såvidt jeg husker 125K danske profiler og omtrent 50K aktive – se deres gode opsamling på det danske Twitter-år 2012 HER. Man skal dog lige holde sig for øje, at metoderne bag de to målinger er forskellige.

Det lidt uheldige skete, at jeg ikke kunne finde mig selv i databasen… Det viste sig så, at det var fordi jeg var blevet kategoriseret som værende norsk. Metoden bag undersøgelsen sætter en sproglig grænse – og norsk og dansk ligner hinanden ret meget. Så der er jeg bare lige drattet ned på den forkerte side af hegnet. Jeg må så vente 1 år med at kunne zoome ind og ud på mig selv i det ret interessante relations-analyse-værktøj som twittercensus.dk er.

Når man bruger Twitter professionelt, så er det rart at kunne måle på indsatsen. Det er selvfølgelig rart med mange followers, men det er også rart at vide, om man har succes på sit hashtag, hvem der er nøglepersoner i det emneområde, man tweeter om, og hvor stor rækkevide ens tweets og/eller emneområde har. Så her følger lidt omtale af et par forskellige tjenester, der måler på Twitter-kommunikation:

Det danske Overskrift.dk har en gratis twitter-service, hvor du kan finde ud af, hvor højt på ranking-listen over danske tweeps du selv ligger, og du kan også søge på hashtags frem og se de enkelte tweets/søgeresultater. Der er også en betalingsversion af servicen, der giver dig en daglig statusmails på dine tilmeldte søgninger, samt et samlet overblik. Der er 14 dages gratis prøvetid, så det er bare i gang. Priser skal man nok tale med dem om, jeg kan ikke se dem på hjemmesiden.

Lige pt. tester jeg Hashtracking, der virker meget lovende. Der er 5 ugers gratis prøvetid på eet hashtag, du logger ind via twitter og så hælder du det ønskede hashtag i maskinen. Den gumler på det og spytter en oversigt over antal tweets på hashtag, nøglepersoner, “reach” og meget andet ud. Deres pricing er tydelig og synlig og søgeresultaterne er overskuelige og tydelige. Som det fremgår, så siger Hashtracking at der var 2800 #xfactordk-tweets i fredags, men jeg er ikke 100% sikker på, hvad tallet “reach” er et udtryk for – der kan jo være stort sammenfald i followers hos de enkelte tweetende personer. Under alle omstændigheder interessant.

Hashtracking-resultater for #xfactordk

Man får også en side med alverdens indsigter – toplister, links og et fuldt transcript, hvis man lyster. 

Topsy er avanceret og kan måle på alt hvad du kan forestille dig, lige ned til, om der er en positiv eller negativ stemning omkring et bestemt emne på Twitter. Her er en detaljeret artikel om Topsy fra semanticweb.com. Heldigvis er gratisversionen rimeligt simpel: Hæld et hashtag eller et brugernavn i, og alt hvad Topsy kan finde, kommer frem. Men hvad – ? De sidste 5 dage skulle der kun have været 475 tweets markeret med #xfactordk ? Det kan jeg ikke få helt til at passe.

Jeg har også prøvet Topsy’s gratis prøveperiode, men må indrømme, at jeg ikke rigtigt fik gjort brug af den. Jeg har skrevet til Topsy på deres “contact-sheet”, for at spørge om prisen, men har aldrig fået svar. Til gengæld har jeg fået en del autogenererede mails fra Topsy’s sælgere, der forsøger at få mig til at give tilladelse til, at de ringer mig op og … tilbyder mig en pris. Det gad jeg så ikke.

Little Bird er helt fokuseret på markedsføring og fokuserer på at finde nøglepersoner inden for et bestemt emne eller en bestemt branche. Fx, hvis du gerne vil netværke med de mennesker på Twitter, der er mest aktive på et bestemt hashtag, eller personer, der nævner bestemte fraser ofte – så hjælper Little Bird med at finde frem til dem, der sidder i midten af spindet og mærker alle vibrationer fra rand-områderne, dem der “lytter” på emnet, hvem der har flest følger i samtaler inden for emnet osv.

MEN – jeg må indrømme, at jeg brugte en af mine gratis rapporter på at lave et forsøg med X Factor. Jeg skrev xfactordk ind i søgefeltet og trykkede “generate rapport” og så kom Little Bird op med to – og kun to –  resultater: Komikeren Sebastian Dorset og den falske konto @xfactordk, (der lader som om den er den officielle danske X Factor-twitter-konto) som kun har tweetet een gang denne sæson. Jeg kan ikke få mening ud af dette værktøj -endnu – men de skal jo også lige have lov at justere på det. Men det er gratis at prøve, så giv det et skud. Little Bird tilbyder lige nu beta-adgang og 5 gratis rapporter, derefter koster tjenesten 250$ pr md for et “small company”.

Hvad er dit favorit-twitter-værktøj? Del meget gerne tips og tricks og erfaringer 🙂 Lige nu er jeg begejstret for Hashtracking, men gruer for, når jeg skal til at betale, for 120 kr om måneden, som privatperson, er halv-pebret, men jeg tror at virksomhedsløsningen giver god mening, hvis man måler på sin twitter-indsats.