Lad os regne på det

Så er der betalingsmur på Berlingske – på Politiken har der været mur et stykke tid. Jeg har ikke noget *imod* at betale for at læse avis på nettet – spørgsmålet er bare, om jeg får det gjort. Her på matriklen får vi Berlingske (og Information) på papir i weekenden og jeg har endnu ikke følt mig kaldet til at undersøge, om det giver mig et login til online, eller hvad. Men det kan da være at jeg får kigget på det en af dagene.

Tilbage til Politiken: Som jeg så et menneske skrive på twitter den anden dag – and I’m paraphrasing: “Stoppet i flowet som muren giver minder mig om, at jeg faktisk ikke har lyst, så tak for aflivning af dårlig vane”. [Update: Fandt tweetet ]Hvad der menes med dette er nok noget i retningen af, at vores tid er ufatteligt kostbar, og at slå tiden ihjel med at sidde og snaske rundt i livsstilsstof og kendis-holdninger, det er noget man tit kommer til at ærge sig over. (Det er _ikke_ for at sige, at der ikke også står vigtige og værdifulde ting i online-avisen).

Foranlediget af denne udveksling på twitter mellem Søren Rosenørn og Christiane Vejlø, kom jeg til at tænke over, hvor meget udgifterne til medieforbrug egentlig løber op i hjemme hos os.

Der er ikke kabel i nærheden, så vi har parabol på taget og da streamingen i DK begyndte at  ligne noget, ringede jeg til Canal Digital for at sige abonnementet op. Straks blev alting meget billigere – nu kunne jeg få lige hvad jeg ville have til halv pris (tip hermed givet videre). Nå. Så jeg valgte minimums-pakken, men det er virkelig ikke meget den bliver brugt. Som oftest streamer vi tv til iPad’en og det er det. Vi prøvede at tænde for sat-box’en i går, vi kunne faktisk ikke helt huske hvordan fjernbetjeningen virkede. Ingen overdrivelse. Men faktum er, at jeg arbejder med tv og når wifi og streaming står af ind imellem, så er det altså nødvendigt at have _muligheden_ for en anden løsning.

Så har vi Netflix (US) og iTunes (US) og vi køber bøger via/til Kindle og iBooks. Vi er atypiske, fordi vi ikke streamer musik – vi vil stadig gerne eje, og vi hører meget radio. I weekend kommer som sagt lidt papiravis, som jeg næsten aldrig rører, men som manden troligt pløjer sig igennem.

Så er der det, der gør indholdet muligt: Bredbånd og VPN/DNS-løsning. Jeg har bevidst valgt ikke at tage telefonabonnementer med, for de er ikke afgørende for vores brug af indhold som matrikel. (Og hvor old-skool er det lige at jeg betaler Canal Digital for at kunne se TV2, men så ikke kan streame det til andre devices? Så skal jeg betale en gang til? Not gonna happen). [Update! Vi betaler selvfølgelig også lykkeligt licens – 200 kr/md, tak, Lasse Jensen!]

Når jeg regner det hele sammen rammer jeg 1200,- om måneden (har ikke regnet bøgerne med), og weekend-Berlingeren, hvoraf jeg højst læser Business og skimmer lidt Magasin, udgør 299,-.

Det er mange penge, så jeg har ikke lyst til at bruge flere, faktisk ville jeg gerne skære lidt ned – og spørgsmålet er, hvad jeg vil undvære. Nyhedsstof om Danmark er vel vigtigt… tjow.. men nyhederne i morgenavisen er fra aftenen før, og derfor hører jeg/vi radioavis om morgenen (frie hænder til andre ting); jeg ser flere overskrifter i løbet af dagen i mine sociale feeds og hvis der er noget af det, som jeg er særligt interesseret i, så kan jeg jo se tv-nyheder om aftenen. Jeg har alligevel ikke tid til at sidde og læse avis i løbet af dagen. Hvad er det avisen skal give mig? Jeg er ikke interesseret i livsstilsstoffet, der virker damebladsagtigt.

Det er ikke fordi jeg ikke _vil_ betale for dansk journalistik, men jeg elsker bare ikke een avis nok til at ville betale for DEN. Venter stadig på den fælles disitributionsmodel, hvor jeg kan få lidt fra Informeren, lidt fra Berlingeren, lidt fra Børsen, så er jeg glad.

Ked af hvis jeg fremstår som en overfladisk tåbe, fordi jeg ikke har brug for at vide, hvad Claes Kastholm mener om ting, men det er nu engang min virkelighed, at _meninger_ om ting, også den meget begavede slags, dem ser jeg hele dagen på Twitter, blogs og også lidt på Facebook. Jeg har ikke specielt brug for, at det er en kendis, der mener noget. Og jeg har ikke specielt brug for, at min avis venstre- eller højre-fortolker virkeligheden for mig.

Nu har jeg nævnt sociale feeds og tjenester et par gange og ja, det går den tid på, som jeg ellers kunne have brugt på at læse avis. Men i avisen ville jeg blot få lidt forældet, ventre- eller højre-drejet udgave af tingene, med med Usual Kendis-suspects som kommentatorer. I mit online netværk får jeg mange forskellige belysninger af tingene, mens de sker. Er det her hunden ligger begravet?

Vil virkelig gerne høre din mening. Hvad overser jeg?